HTML Dersleri Ders#2 | Temel HTML Etiketleri

HTML Dersleri Ders2 Temel Etiketler

Bu yazımızda temel HTML etiketlerinden bahsedeceğim. Temel HTML etiketleri bir HTML dosyası kullandığınızda sürekli ve en çok kullanacağınız etiketleri derlemeye çalıştım.

Yorum Satırları

Bu dersimizde HTML’in yazılmasında en çok kullanılan temel etiketlere değinmek istedim. Öncelikler HTML kodları arasında yazdığımız kodlar çoğaldıkça her dosyayı açtığımızda ne yazmıştık şeklinde bocalarız, bu noktada imdadımıza yorum satırları yetişir. Her programlama dilinde de yorum satırları mevcuttur. Bu satırlar bizim konu ile ilgili notlar almamıza yararlar ama kod blokunun içinde olsa dahi tarayıcı tarafından yorumlanmadığı için kod bloklarının içinde okunmaz ve işleme alınmazlar. Çalışmaya bir ekleme veya bir güncelleme yapmak istediğimizde ve kodların çok uzun süre önce yazılmış olmasına rağmen bu yorum satırlarıyla kodları yazarken ne düşündüğümüzü kolayca anlarız. Kodlamaya yeni başlayan arkadaşlarım içinde mutlaka bu yorum satırlarını her bir blok için kullanmalarını öneririm. HTML’de yorum satırları “<!–” şeklinde açılır ve “–>” şeklinde kapatılırlar. Sizlere de her yaptığınız işlemi yorum satırlarınızda belirtmenizi tavsiye derim ki; uzan zaman sonra dönüp baktığınızda neden yapmıştım sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Başlık Etiketleri

Bu dersimizdeki diğer bir konumuz yukarıdaki örnekte bulunan başlık etiketleri. <h1>Başlık<h1> şeklinde ifade edilir ve <h1>’den <h6>’ya kadar yazılabilir. <h1> başlık etiketi büyük puntolu yazı olup <h6>’ya kadar puntosu düşmektedir. <h6> en küçük puntoya sahip başlık etiketidir.

Paragraf Etiketleri

<p>Paragraf etiketi</p> şeklinde ifade edilir ve belkide HTML kodları içinde en çok kullanılan etikettir. Tarayıcıya <p></p> etiketi içinde yazılan tüm metinlerin bir paragraf olduğunu ifade eder. İlerideki CSS derslerinde nasıl şekillendirileceği anlatılacaktır.

Yatay Çizgi Etiketi / Horizontal Rules

<hr> etiketi konulduğu noktadan itibaren bir alt satırda yatay çizgi oluşturur. Web sayfası tasarımlarında özellikle de dinamik web sayfalarında çokça kullanılırlar. Örneğin bir döngü sonunda kullanılması döngü içinde üretilen sonuçların bir birinden görsel olarak ayrılmasını sağlayacaktır.

Alt Satıra Geçme Etiketi / Break Etiketi

<br> etiketi konulduğu yerden sonra tarayıcının sonrasındaki diğer kodları bir alt satırdan başlayacak şekilde yorumlamasını sağlar.

Örnek:

## Yorum Satırları ##
## Başlık Etiketleri <h1></h1> - <h6>-</h6> ##
## Pargaraf Etiketi <p></p> ##
## </br> Etiketi ##
## </hr> Etiketi ##
-->
<h1>HTML Dersi Bölüm 2</h1> <!-- Bu bir yorum satırıdır. -->
<h1>Bu bir başlık etiketidir</h1>
<h2>Bu bir başlık etiketidir</h2>
<h3>Bu bir başlık etiketidir</h3>
<h4>Bu bir başlık etiketidir</h4>
<h5>Bu bir başlık etiketidir</h5>
<h6>Bu bir başlık etiketidir</h6>

<!-- Bu bir paragraftır -->
<p>Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. Bu bir bir paragraf etiketidir. </p><hr> <!-- Paragraf sonuna bir yatay çizgi ekledik -->

<!-- <br> etiketinin etkisi -->
Bu bir paragraf değildir. Bu bir paragraf oldumu acaba. <br> Halen devam ediyorum yazmaya ne olacak görelim..

Yukarıdaki konularda geçen bütün etiketlerin kullanımını videomuzu izleyerek daha kolayca anlaya bilirsiniz. Videomuzu izlemek için tıklayınız.

Bir önceki “HTML Dersleri Ders#1 | HTML’e Giriş” konulu yazıma ulaşmak ve okumak için tıklayınız…

Olmalısın giriş yapmış yorum yazmak için

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com