HTML Dersleri Ders#6 | Bağlantılar ve Linkler

bağlantılar ve linkler

Bağlantılar ve Linkler

Linkler ve bağlantılar HTML kodlarının ve dolayısıyla web sayfalarındaki olmazsa olmazlardır. Düşününki bir mouse veya günümüzde touch screen aygıtlardan gördüğünüz web sayfası üzerindeki herhangi bir yerlere tıklayarak internette web sayfaları arasında geziniyoruz. İşte burada tıklama/clickleme işlemi ile bir bağlantıdan diğer bir bağlantıya oradan başka bir bağlantıya savrulup duruyoruz. HTML’de link ve bağlantılar oluşturmak için <a></a> (hyperlink) etiketini kullanıyoruz.

Bir hyperlink içinde tahmin edersiniz ki bir bağlantı noktası belirtilmeli, click işlemi sonunda da o bağlantıya ulaşsın. Bu bağlantı noktası için “href” özelliğini kullanıyoruz. Href özelliği bir dosya yolu ve dosya adı olabileceği gibi bir resim yolu ve ismi de olabilir. Ayrıca href özelliğinin alacağı değer bir URL  (Uniform Resource Locator / Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi) değeri de olabilir. Bu durumda belirtilen adresteki sayfaya ulaşılmaya çalışılır. Bu bir web sayfasına bağlı hosting içindeki bir dosya’da olabilir.

Hyperlink’in diğer basit özelliklerinden bir diğeri “title” özelliği. Bu özellik ile cursor/fare imleci bağlantının üzerine geldiğinde title özelliğindeki değer belirerek kullanıcılara linke tıklamadan minik bilgiler verebilirsiniz. Ayrıca hyperlink etiketi içerisine bir hedef açılış şekli belirtilebilir. “target” özelliğinin içine örneğin “_blank” değerinin verilmesi ulaşılmak istenilen sayfayı tarayıcının başka bir sekmesinde açacağı anlamına gelir. Aşağıdaki kodu ve örnek sonucunu inceleyebilirsiniz.

Örnek;

Bu derse ait anlatım videosuna ulaşmak için <a href="https://youtu.be/eDqy8Hi5MUo" title="Youtube Videosu" target="_blank">tıklayınız.</a>;

Örnek Çıktısı;

Bu derse ait anlatım videosuna ulaşmak için tıklayınız.

Hyperlinkler kendi web sayfalarımız arasında da kullanılabileceği gibi aynı sayfa içinde bir başlığa bağlantı kurabiliriz. Genellikle uzun blog veya forum sitelerinde bunu görmüşsünüzdür. Örneğin sıkça sorulan sorular kısmı gibi bir sayfada bu özellik çok fazla kullanılmak istenir. Yukarıda birçok sorunun olduğunu ve ilgili sorunun cevabının aslında aynı sayfada aşağıdadır ama siz soru metnine tıkladığınızda sizi bu sorunun cevabının verilmiş olduğu aynı sayfadaki bölüme gönderecektir. Veya tam tersi bir web sayfasının alt kısımlarına kadar makaleyi veya yazılanı okudunuz ve sizi başa dön gibi bir link sürekli takip eder bastığınız taktirde de  sizi başa veya sayfa içinde istenilen yere gönderir.

Örnek:

<a href="#git">Tıklandığında Sayfanın başına gidecektir.</a>
// Sayfa başındaki Bağlantılar ve Linkler başlığına aşağıdaki hyperlink verilmeli
<a name="git">Bağlantılar ve Linkler</a>

Örnek Çıktısı: Tıklandığında Sayfanın başına gidecektir.

Bu derse ait konu anlatımlı videoyu izlemek için  tıklayın.

Bir önceki “HTML Dersleri Ders#5 | Liste Etiketleri” konulu yazımı okumak için tıklayınız…

Olmalısın giriş yapmış yorum yazmak için

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com